Maak hier een afspraak!
Ontvang de gratis ontwerpgids

Sneller en beter bouwen zonder legeskosten, nu nóg makkelijker met architect aan zet.

Afgelopen week is FDarchitecten gecertificeerd in het kader van Architect aan zet in Rotterdam.
Dit betekent dat er nu al meer dan 100 architecten bevoegd zijn om bepaalde werkzaamheden zónder vergunning uit te laten voeren.
Denk aan dakkapellen, dakopbouwen én volledige woningen en bijgebouwen van bedrijfspanden binnen de aangegeven gebieden in de gemeente Rotterdam.

Met de Architect Aan Zet geen leges kosten en na melding binnen drie weken kunnen starten met bouwen.
Oftewel meer kwaliteit voor hetzelfde geld.

Als andere gemeenten dit Rotterdamse voorbeeld volgen, kunnen architecten ongeveer 70% van de aanvragen omgevingsvergunningen op zich nemen. Dat levert gemeenten een enorme tijdswinst op.
Tijd om te investeren in de overblijvende procedures.
Tijd om te besteden aan onze landelijke bouwopgave: iedereen een betaalbaar huis.

FDarchitecten zet zich actief in om dit ook in Midden Brabantse gemeenten zoals Tilburg, Loon op Zand en Waalwijk voor elkaar te krijgen.

Meer informatie: Architect-aan-Zet

Ook enthousiast? Neem contact op met FDarchitecten. Bel 0135159331 of mail ons info@fdarchitecten.nl voor een afspraak en we bespreken vrijblijvend de mogelijkheden voor uw pand!

architect aan zet rotterdam

Wat is architect aan zet?

Architect aan Zet (AAZ) is een manier om vergunningsvrij te bouwen en verbouwen in delen van Rotterdam met een architect.  Het doel is om bouwinitiatieven sneller te realiseren.
Het betreft bouwprojecten die passen binnen het bestemmingsplan én die een laag risicoprofiel hebben zoals:

  • Een of twee ééngezinswoning(en). Dat kunnen bijvoorbeeld een vrijstaande woning zijn,  twee rijtjeswoningen naast elkaar of één twee-onder-een-kap woning. Het mag zowel verbouw als nieuwbouw zijn.

  • Een aanbouw, een serre, een tuinhuis of een atelier.

  • Een dakopbouw, dakterras of dakkapel op een eengezinswoning.

Wat is het voordeel van aaz?

Het grote voordeel binnen een AAZ project is dat u niet meer hoeft te wachten op ellenlange procedures. U hoeft ook geen legeskosten te betalen want u vraagt geen vergunning aan! De doorlooptijd van uw vergunning komt daarmee ook te vervallen en u kunt direct schakelen met aannemer, architect en de onafhankelijke bouwtechnisch kwaliteitsborger.

Op deze kaart ziet u of uw locatie in het groene gebied ligt en dus in aanmerking komt voor Architect aan Zet. Wij melden uw project aan voor Architect aan Zet. Wel van belang is dat AAZ projecten alleen kunnen bij het verstrekken van een volledige opdracht.

Waarom Architect aan Zet?

In Rotterdam moeten veel huizen worden gebouwd en verbouwd.
Als architect zijn wij betrokken bij de bouw en nemen onze verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van het bouwen en verbouwen. Ook moet een vergunning worden aangevraagd. Dit dubbele proces vertraagt vaak de bouw.

Met AaZ wordt de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit bij de gekwalificeerde architect neergelegd. Dit geldt voor projecten met weinig risico’s op het gebied van ruimte en bouw. Hierdoor kan de bouw van een huis sneller gaan en een paar maanden eerder klaar zijn.

Als u een gekwalificeerde architect inschakelt, hoeft u geen vergunning aan te vragen en geen kosten voor leges te betalen.

De aanpak Architect aan Zet biedt vier voordelen:

  • Minder bouwtijd door minder procedures (drie maanden of meer eerder klaar).
  • Sneller bouwen door een betere planning; bij een normale vergunningsaanvraag is de datum van vergunningverlening onzeker. Met AaZ weet u wanneer de aannemer aan de slag kan: drie weken na de melding van “start bouw” bij de gemeente.
  • Gemakkelijker tussentijdse wijzigingen doorvoeren; u hoeft bij tussentijdse wijzigingen geen aanvullende vergunning aan te vragen.
  • Betere bouwkwaliteit met regelmatiger controles;
    De AaZ-architect begeleidt het bouwproces van ontwerp tot oplevering en borgt de bouwtechnische en ruimtelijke kwaliteit door het inschakelen van een kwaliteitsborger.
    De AaZ-architect komt regelmatig op de bouwplaats en is namens de opdrachtgever het aanspreekpunt voor de uitvoerende partijen.
    De AaZ-architect helpt en steunt de opdrachtgever met zijn expertise als er een lastig gesprek over bijvoorbeeld geld of technische kwesties met de aannemer gevoerd moet worden.
  • Uit de tussenevaluatie van AaZ in juni 2023 blijkt dat bij kleinere projecten, zoals kleine verbouwingen of een dakopbouw de kosten voor kwaliteitsborging en bouwbegeleiding kunnen tegenvallen ten opzichte van de wegvallende legeskosten. Uitvoering als AaZ-project kan desondanks toch aantrekkelijk zijn omdat er sinds januari 2023 een interessante subsidieregeling bestaat die de kosten voor het inschakelen van een gecertificeerde bouwtechnisch kwaliteitsborger geheel of grotendeels dekt (zie Nieuws).
    Bij grotere projecten zoals de nieuwbouw van een woning of villa en een grote verbouwing van een woning, blijkt dat de kosten voor kwaliteitsborging en bouwbegeleiding opwegen tegen de wegvallende legeskosten waardoor uitvoering als AaZ-project financieel gunstig wordt. Informeer bij een AaZ-architect!

Meer informatie over architect aan zet op de website van de gemeente Rotterdam

Om welke bouwprojecten gaat het?

Het gaat om projecten die binnen het bestemmingsplan passen en weinig risico hebben op gebied van ruimte en bouw, zoals:

  • Een of twee ééngezinswoningen (bijv. vrijstaand, rijtjeshuis, twee-onder-een-kap).
  • Bijbehorende bouwwerken tot 10 meter hoogte (bijv. aanbouw, serre, tuinhuis, maar ook bij bedrijfsgebouwen).
  • Dakopbouw, dakterras, dakkapel op een eengezinswoning.

Voor mantelzorgwoningen gelden aparte regels. FDarchitecten kan u adviseren bij deze regels.

Staat uw wens er niet bij of past het bouwproject niet binnen het geldende bestemmingsplan? Neem dan contact op.

Maak hier een afspraak!
Ontvang de gratis ontwerpgids

Hoe werkt het

  • U wilt een huis of bedrijfspand (ver)bouwen of een bouwwerk plaatsen zoals hierboven genoemd.
  • Wij controleren of uw locatie in het juiste gebied op ligt en in aanmerking komt voor Architect aan Zet.
  • Wij gaan na of uw bouwplannen binnen het geldende omgevingsplan passen.
  • Wij kijken of er aanvullende vergunningen nodig zijn (bijvoorbeeld voor een in- of uitrit, of het kappen van bomen) of meldingen (bijvoorbeeld voor slopen) nodig zijn.
  • Wij zorgen dat uw plan voldoet aan de eisen van het BBL (Besluit Bouwwerken Leefomgeving).
  • Wij melden dan de bouwactiviteit via het omgevingsloket als Architect aan zet.