Een positieve impact gebouw maken met uw project?

Door netto positief te bouwen!

Maak een gratis afspraak!
Ontvang de gratis ontwerpgids!

Waarom is een positieve impact gebouw nodig?

Bijna elk gebouw heeft een negatieve impact op hun omgeving. Zo vervuilt het de lucht, water, bodem, put het de grond uit en schaadt de biodiversiteit. Als we dat omkeren en ons concentreren op een positieve impact? Dan kunnen gebouwen lucht, water en bodem zuiveren, biodiversiteit creëren en meer energie opwekken dan ze gebruiken! Dan dragen gebouwen bij aan betere wereld.

Paul Polman van Unilever beschrijft voor bedrijven in het boek Net Positive hoe dat te doen. Dit kun je goed vertalen naar de bouwsector met een positieve impact gebouw.

5 manieren om een netto positief gebouw te maken:

  1. deskundig circulair en biobased advies.
  2. een energieleverend gebouw ontwerp.
  3. een natuurinclusief pand met bijv. een groen dak of gevel.
  4. CO2 opslag in de gekozen bouwmaterialen.
  5. opslag en infiltratie van hemelwater.

Keurmerken

Dit is wat onze klanten over ons zeggen.

Yvonne Schröder-Franken
Yvonne Schröder-Franken
2024-03-06
FD Architecten is een zeer professioneel gesprekspartner gebleken. Veel kennis van zaken, waardoor voor ons de mogelijkheden en keuzes helder werden. Tevens veel oog voor duurzaamheid. FD Architecten heeft ons geinspireerd, geholpen en ontzorgd.
Anita in 't Groen
Anita in 't Groen
2023-11-03
We hebben goed kunnen overleggen met Ralph Dansen over onze plannen om woonruimte te bouwen. Ralph heeft contact met de gemeente en ons adviesbureau gehad om te informeren naar mogelijkheden. FD Architecten heeft naar mogelijkheden gezocht en aanvragen ingediend. Het aanvragen van een premantelzorgwoning bleek ook (nog) niet mogelijk maar met de toezegging dat ze contact met ons opnemen als er nieuwe ontwikkelingen zijn in de regelgeving denken we dat er nu alles aan gedaan is en er wellicht met de tijd toch een ontwerp van FD Architecten wordt ingediend.
John Knipscheer
John Knipscheer
2023-05-12
De opdracht was duidelijk, ontzorgen in het hele proces richting de gemeente. Geregeld hebben wij een update vanuit jullie ontvangen en wij wisten precies wat de volgende stap was. De toestemming is binnen en daarmee is de opdracht volbracht. Enorm fijn hoe jullie dit voor ons hebben opgepakt.
Joost de Zeeuw
Joost de Zeeuw
2022-12-11
Zeer deskundig advies vanuit FD Architecten voor totaal renovatie en verduurzaming van ons vrijstaande huis uit 1975. Upgrade naar anno nu met gebruik van natuurlijke materialen passend bij de omgeving waar het huis in staat.
Agnieszka Adamczewska
Agnieszka Adamczewska
2022-10-13
mooi
Jonathan Nagel
Jonathan Nagel
2022-09-07
Een mooi ontwerp. Vergunningen goed geregeld. Zeer tevreden. 🙂
Anja van Helvoirt
Anja van Helvoirt
2022-09-07
Erg fijne samenwerking, altijd hele snelle reactie en kundig architectenbureau
Felipe Munoz
Felipe Munoz
2022-02-11
Bedankt Ralph voor het fijne ontwerp. Het wordt een mooie en duurzame nieuwbouw!
Ralph Thomassen
Ralph Thomassen
2022-02-04
We hebben FD Architecten ingeschakeld voor het ontwerp en vergunningstraject van onze woning en garage. We zijn erg blij met het kundige advies inzake het best te volgen traject, heldere offerte en het visueel maken van alle mogelijkheden.

Bekijk op de onderstaande projectenpagina`s een greep uit de ontwerpen van onze architecten voor netto positieve huizen en bedrijven.

Bedrijven
bedrijfspand architect Eindhoven
Particulier
woning architect Eindhoven

Natuurinclusief bouwen geeft een positieve impact op de omgeving.

Door bijvoorbeeld het opvangen van regenwater blijft het grondwater op peil draagt bij aan een duurzame waterhuishouding. Door groene buitenruimtes te creëren wordt de leefbaarheid voor zowel mens als dier verbeterd. Groene daken en gevels bevorderen de biodiversiteit en zorgen voor een aantrekkelijk uiterlijk van het gebouw. Daarnaast draagt beplanting op en rondom gebouwen bij aan luchtzuivering en verbetert het de gezondheid van medewerkers en bewoners. Een positieve impact gebouw heeft met natuurinclusief bouwen  dus niet alleen een positieve impact voor het milieu, maar heeft ook vele voordelen voor de gebruikers van het gebouw.

De positieve impact van een energieleverend gebouw

Om een energieleverend gebouw te ontwerpen is het essentieel om verschillende duurzame elementen te integreren. Het gebruik van zonnepanelen speelt hierbij een belangrijke rol in het opwekken van groene energie. Door de zonnepanelen op daken en gevels te plaatsen, kan het gebouw zelfvoorzienend of leverend worden wat betreft energie.

Met een bouwkundige schil met slimme zonwering, optimale isolatie en kierdichting is ook van groot belang om energieverlies te minimaliseren. Hierdoor kan er maximaal gebruik worden gemaakt van de opgewekte energie en blijft de temperatuur in het gebouw constant, wat resulteert in lagere energieverbruik.

Daarnaast is het van belang om energiezuinige apparatuur en verlichting te gebruiken. Dit draagt niet alleen bij aan een positieve impact van het gebouw op zijn omgeving en het milieu, maar ook aan een verlaging van de energierekening voor de gebruikers of zelfs een verdienmodel.

Door al deze duurzame elementen te combineren in het ontwerp van een gebouw, kan er een positieve impact gecreëerd worden. Een energieleverend gebouw dat netto positief is gebouwd, draagt bij aan een duurzame toekomst en laat zien dat het mogelijk is om comfortabel te wonen of werken met positieve bijdrage aan de wereld om ons heen.