Een positieve impact gebouw maken met uw project?
Door netto positief te bouwen!
Waarom is een positieve impact gebouw nodig?
Bijna elk gebouw heeft een negatieve impact op hun omgeving. Zo vervuilt het de lucht, water, bodem, put het de grond uit en schaadt de biodiversiteit. Als we dat omkeren en ons concentreren op een positieve impact? Dan kunnen gebouwen lucht, water en bodem zuiveren, biodiversiteit creëren en meer energie opwekken dan ze gebruiken! Dan dragen gebouwen bij aan betere wereld.
Paul Polman van Unilever beschrijft voor bedrijven in het boek Net Positive hoe dat te doen. Dit kun je goed vertalen naar de bouwsector met een positieve impact gebouw.
5 manieren om een netto positief gebouw te maken:
- deskundig circulair en biobased advies.
- een energieleverend gebouw ontwerp.
- een natuurinclusief pand met bijv. een groen dak of gevel.
- CO2 opslag in de gekozen bouwmaterialen.
- opslag en infiltratie van hemelwater.
Bekijk op de onderstaande projectenpagina`s een greep uit de ontwerpen van onze architecten voor netto positieve huizen en bedrijven.
Natuurinclusief bouwen geeft een positieve impact op de omgeving.
Door bijvoorbeeld het opvangen van regenwater blijft het grondwater op peil draagt bij aan een duurzame waterhuishouding. Door groene buitenruimtes te creëren wordt de leefbaarheid voor zowel mens als dier verbeterd. Groene daken en gevels bevorderen de biodiversiteit en zorgen voor een aantrekkelijk uiterlijk van het gebouw. Daarnaast draagt beplanting op en rondom gebouwen bij aan luchtzuivering en verbetert het de gezondheid van medewerkers en bewoners. Een positieve impact gebouw heeft met natuurinclusief bouwen dus niet alleen een positieve impact voor het milieu, maar heeft ook vele voordelen voor de gebruikers van het gebouw.
De positieve impact van een energieleverend gebouw
Om een energieleverend gebouw te ontwerpen is het essentieel om verschillende duurzame elementen te integreren. Het gebruik van zonnepanelen speelt hierbij een belangrijke rol in het opwekken van groene energie. Door de zonnepanelen op daken en gevels te plaatsen, kan het gebouw zelfvoorzienend of leverend worden wat betreft energie.
Met een bouwkundige schil met slimme zonwering, optimale isolatie en kierdichting is ook van groot belang om energieverlies te minimaliseren. Hierdoor kan er maximaal gebruik worden gemaakt van de opgewekte energie en blijft de temperatuur in het gebouw constant, wat resulteert in lagere energieverbruik.
Daarnaast is het van belang om energiezuinige apparatuur en verlichting te gebruiken. Dit draagt niet alleen bij aan een positieve impact van het gebouw op zijn omgeving en het milieu, maar ook aan een verlaging van de energierekening voor de gebruikers of zelfs een verdienmodel.
Door al deze duurzame elementen te combineren in het ontwerp van een gebouw, kan er een positieve impact gecreëerd worden. Een energieleverend gebouw dat netto positief is gebouwd, draagt bij aan een duurzame toekomst en laat zien dat het mogelijk is om comfortabel te wonen of werken met positieve bijdrage aan de wereld om ons heen.