Duurzame circulaire renovatie woning kantoor2024-03-17T11:26:12+00:00

Project Description

Verduurzamen woning en kantoor circulaire renovatie

Verduurzamen woning en kantoor Hoe? Zo!

Door het goede voorbeeld te geven!

De stalen kozijnen van dit kantoor waren nog ongeïsoleerd en voorzien van oud en op veel plaatsen was het dubbel glas lek.  Voor 2022 is het verplicht energielabel C te hebben voor een kantoorpand. In 2030 is energielabel A naar verwachting verplicht.

Mooi moment dus om de kozijnen te verduurzamen.  Het eerste idee was om de bestaande ongeïsoleerde stalen kozijnen te vervangen door geïsoleerde exemplaren. Deze optie bleek echter prijzig, mede doordat bij het uitbreken de afwerking aan de binnenzijde hersteld zou moeten worden. Zodoende ontstond het idee om de bestaande stalen Jansen profielen te behouden. Deze circulaire gedachte leidde tot een upgrade middels een redesign van het originele Jansen profiel. Hergebruik dus van het bestaande profiel. In overleg met Jansen werden de details verder uitgewerkt. Zo ontstond een oplossing waarbij zowel kozijn als glas voldoen aan de eisen qua energiezuinigheid voor de subsidie van de overheid. Niet alleen is hiermee een flinke stap gezet qua circulariteit van bestaande kozijnen maar ook een flinke energiebesparing gerealiseerd in het kader van de energietransitie.

foto: Petra Appelhof

Het dak van ons eigen kantoor was nog voorzien van asbest dakbedekking.  Voor 2024 is het verplicht een asbest dak te vervangen.

Mooi moment dus om het dak te verduurzamen.  De draagcapaciteit van de bestaande constructie, die we niet wilden vervangen vanwege kostenoverwegingen, beperkte echter de mogelijkheden.  Hierdoor kwam de ontwerp keuze al snel op een volledig zonnedak.  Het zonnepaneel als dakbedekking spaart, zowel constructief als kostentechnisch, de normale dakbedekking uit. Esthetisch heeft dit type dak ook onze voorkeur omdat het een geheel vormt zowel in materiaal als in aanzicht en aansluitingen. Met een beperkte versterking van de constructie en extra isolatie van het dak is een strakke uitstraling gerealiseerd met een opgewekt vermogen dat zowel in de warmtevraag als de elektrabehoefte kan voorzien.

oud stalen Jansen kozijncirculair stalen kozijn renovatie
Go to Top